Európska komisia hrozí SR žalobou za smernicu na ochranu spotrebiteľov

27.02.2012 Celý región

Brusel 27. februára (TASR) - Európska komisia (EK) dnes požiadala Slovensko, aby zabezpečilo správnu transpozíciu smernice týkajúcej sa ochrany spotrebiteľských záujmov.

Hoci Slovensko navrhlo, že zmení a doplní svoje vnútroštátne právne predpisy na transpozíciu tejto smernice, neuviedlo podľa EK vhodný časový rámec na jej uskutočnenie, a tým neumožnilo primeranú ochranu niektorých spotrebiteľských práv.

Smernica umožňuje spotrebiteľskému zväzu alebo verejnej organizácii na ochranu spotrebiteľov v jednom členskom štáte podať žalobu proti komerčnému subjektu so sídlom v inom členskom štáte. Takzvaný \"súdny príkaz\" je príkaz vydaný súdom alebo správnym orgánom, ktorý zaväzuje komerčný subjekt bezodkladne zastaviť činnosti, ktoré sú v rozpore s určitými spotrebiteľskými záujmami, napríklad nekalé marketingové praktiky, zavádzajúce reklamy alebo predaj pod tlakom, kým sa nevydá konečný rozsudok o ich zákonnosti.

Na Slovensku nesmú spotrebiteľské zväzy a organizácie v prípade potenciálneho porušenia kolektívnych záujmov spotrebiteľov požiadať o takýto príkaz v dvoch konkrétnych oblastiach, a to pokiaľ ide o služby na vnútornom trhu a o určité aspekty zmlúv o časovo vymedzenom užívaní ubytovacích zariadení, o dlhodobom dovolenkovom produkte, o ďalšom predaji a o výmene.

Komisia sa preto domnieva, že Slovensko netransponovalo príslušnú smernicu primeraným spôsobom. EK z toho dôvodu začala ešte 30. septembra 2011 proti Slovensku konanie. V reakcii na to SR pripustila, že vnútroštátne právne predpisy nie sú v súlade so smernicou, a informovala komisiu o svojom úmysle ich zmeniť a doplniť, doteraz k tomu však nedošlo.

Ak komisia do dvoch mesiacov nedostane uspokojivú odpoveď, môže sa rozhodnúť podať žalobu voči Slovensku na Súdny dvor EÚ.
 

Vyberte región